Caching is key. Maar waarom eigenlijk?
Snel cachen is een kwestie van slim cachen. En andersom. Essentieel voor een snelle website en daarmee gebruikerservaring.
Eerder hebben we het in onze blogs gehad over gebruikerservaring en conversie-optimalisatie. Goede caching speelt daar een belangrijke rol in. Immers, caching zorgt voor een snellere laadtijd en daarmee voor een betere gebruikerservaring en een hogere conversie én voor een hogere indexering in zoekmachines. Wij proberen met caching ook rekening te houden met de developer.
Snel cachen, maar hoe?
Voor het realiseren van een snel cachingsysteem is het allereerst belangrijk om gebruik te maken van het geheugen in plaats van de harddisk. Het geheugen is namelijk sneller dan de harde schijf en deze methode resulteert zo in een betere prestatie. Daarnaast zie je dat veel cachingsystemen gebruik maken van de engine, dus WordPress of php serveert uiteindelijk iets uit de cache in plaats van de volledige code uit te voeren. Het nadeel van deze werkwijze is dat er weliswaar toch een stuk code wordt uitgevoerd. Je kunt een sneller cachingsysteem realiseren door cache door de webserver aan te laten leveren en de php-uitvoering over te slaan.
Stap verder
Bij Caveo gaan we daarmee nu zelfs een stap verder. We ontwikkelen een webserver modulair en proberen zo veel mogelijk overhead taken uit het systeem te krijgen. Zo kunnen we de weg naar de gecachte pagina’s zo kort mogelijk maken en is de aanspraak op processorintensieve taken zo klein mogelijk. Dus: de gecachte pagina’s zo makkelijk mogelijk en in zo min mogelijk stappen bereikbaar maken. Dit zorgt niet alleen voor een nog snellere pagina, maar beschermt de website ook nog eens tegen overbelasting bij een plotselinge bezoekerspiek. Voorwaarde is wel dat het invalidatiesysteem goed moet werken, anders loop je het risico dat oude content wordt aangeleverd. Sneller cachen is dus slimmer cachen.
Warm caching
Warm caching wil zeggen dat er altijd een gecachte pagina klaarstaat voor een nieuwe bezoeker. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet omdat gecachte pagina’s meestal maar voor een beperkte tijd worden bewaard. Met warm caching is ook de bezoekerservaring weer beter. Maar het is wel complexer voor de ontwikkelaar, die ook hinder kan ondervinden van dit systeem. Daarom wordt het bewust of onbewust na oplevering van de site vaak achterwege gelaten. Juist om die reden houden wij er bij de ontwikkeling van ons cachingsysteem rekening mee dat het vóór de developer werkt en niet tegen.
Meer weten?
Informeer gerust eens naar onze werkwijze rondom caching!