Het deployen van een WordPress-site met GIT

Het deployen van een WordPress-site met GIT

Clifford James

Door Clifford James

Het deployen van een WordPress-site met GIT kent verschillende mogelijkheden en voordelen. In deze blog vertellen we er meer over.

Om bij het begin te beginnen: GIT is versiebeheersoftware: veranderingen in bestanden kun je op deze manier bijhouden, inzien en terugdraaien. Je kunt dus ook nagaan welk bestand wanneer en door wie is veranderd. Zo krijg je een database van je bestanden, die je op een centrale server kunt bewaren. Een remote repository dus. Dat heeft als voordeel dat ook andere mensen op andere systemen bij deze database kunnen. GIT is vereiste software voor je versiebeheer. Overigens zijn er verschillende systemen om een versiebeheer-database te maken. De bekendste is Github. Vervolgens heb je lokaal of remote een ontwikkelomgeving nodig die kan communiceren met de repository.

Deployen

Deployen is het uitrollen van een nieuwe versie van je website of applicatie op een test- of productieserver. Als je wilt gaan deployen, dien je de laatste wijzigingen in bij de remote versie van je GIT-database. Je vertelt als het ware aan de remote repository dat je de ontwikkelingsversie wilt omzetten naar een test- of productieversie. Deze versie wordt op de juiste server klaargezet in een releasedirectory om te kunnen deployen. Tot zover weinig nieuws onder de zon. Deployen met GIT binnen WordPress geeft echter verschillende mogelijkheden om om te gaan met de code. Als je in WordPress een website maakt, creëer je voornamelijk een template. Je kunt ervoor kiezen om alleen het thema van de template toe te voegen aan GIT. Dat heeft als voordeel dat je minder in GIT hoeft te zetten, het is makkelijker om het template in verschillende websites te gebruiken en je bent minder afhankelijk van updates van WordPress zelf. Nadelen van deze methode zijn er ook. Omdat je niet duidelijk hebt welke versie van WordPress geïnstalleerd moet zijn of welke plug-ins het thema nodig heeft, kun je verschillende versies krijgen in de ontwikkelomgeving van één of meerdere developers, inclusief plug-ins die niet per se in alle versies werken.

Volledige WordPress installatie

Het kan ook anders. Je kunt ook de volledige WordPress-site in GIT zetten, dus de bestanden van WordPress zelf én de template. Het grote voordeel is dat iedereen met dezelfde versie van WordPress werkt. Er is ook een nadeel: je kunt geen automatische updates doen, omdat je dan kans loopt dat de productie-omgeving afwijkt van de ontwikkelomgeving. Elk nadeel heeft z’n voordeel: het zorgt er namelijk wel voor dat je gedwongen bent om in je ontwikkelomgeving de updates eerst te testen voordat je het uit kunt rollen naar de productie-omgeving. De kans op conflicten is daardoor een stuk kleiner. Overigens is er nog een derde manier om WordPress te combineren met GIT, maar dat bespreken we later in een aparte blog.

Wat Caveo doet

Om te beginnen hebben we de werkwijze voor de twee besproken methoden vastgelegd in een handboek. Daarin nemen we developers stap voor stap mee in de werkwijze. Die handleiding is hier te vinden. Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Wil je meer weten?
Bel ons gerust
010-5065520

But wait!

There's more!

Waarom wij met een glimlach naar ons werk gaan!
Waarom wij met een glimlach naar ons werk gaan!

Voor veel mensen geldt dat ze een flink deel van hun dag, week en daarmee […]

Let op de technische kant van je website!
Let op de technische kant van je website!

Waar moet je website technisch gezien aan voldoen? Denk aan deze dingen: 1. SSL Niet […]

Dit zijn onze tips voor het Caveo NK Bedrijfstafeltennis
Dit zijn onze tips voor het Caveo NK Bedrijfstafeltennis

Op zondag 26 maart staat het Caveo NK Bedrijfstafeltennis op de kalender. Zelf zijn we […]