WordPress updaten met GIT: zo doe je dat
Je WordPress-site updaten kent verschillende aspecten en mogelijkheden, waarbij GIT een belangrijke rol kan spelen.
In een van onze eerdere blogs bespraken we al de verschillende voor- en nadelen van deployen met GIT. We bespraken toen al de verschillende mogelijkheden om een WordPress-site al dan niet in GIT te zetten. Je kunt namelijk alleen de template in GIT zetten, maar ook alle WordPress-bestanden. Bij deze verschillende werkwijzen moet je ook anders omgaan met WordPress updates.
Keuze maken en testen
Als je alleen voor de template bestanden met GIT werkt, dan werken de updates op de live website en je ontwikkelomgeving los van elkaar. Je kunt er voor kiezen om updates op de live website deels of volledig automatisch uit te voeren. Het is vooral belangrijk dat je voor een deployment zorgt dat dezelfde updates op beide omgevingen zijn uitgevoerd. Test ook eerst of de website met die updates op de ontwikkelomgeving goed werkt. Dan kan er weinig fout gaan!
Je hele WordPress-site in GIT
Echter, als je de hele WordPress-site in GIT zet, dan zou je in theorie updates alleen vanuit de ontwikkelomgeving uitvoeren. Zodra je een deployment uitvoert, dan wordt de live website overgeschreven en voorzien van de updates. We adviseren om daarna even in te loggen op de live website, WordPress zal dan namelijk automatische eventuele database upgrades uitvoeren die horen bij de nieuwe versie. In praktijk kan het wel verstandig zijn om op de live website automatisch security-updates uit te laten voeren. Let er in dat geval wel op dat je bij een nieuwe deployment ook echt de updates hebt verwerkt, anders plaats je een oudere versie terug en dit kan conflicten opleveren die WordPress niet automatisch kan oplossen.
Core-updates
Met core- en pluginupdates moet je wel voorzichtig zijn, het kan effect hebben op je templates. Gelukkig kun je ervoor kiezen om die niet automatisch te laten uitvoeren. Wat je wel wil: dit uitrollen op een test- of ontwikkelomgeving zodat je kunt zien wat het effect is van de updates. Je kunt dan de juiste versie vastleggen en deployen naar je productieomgeving. Je zorgt er dan dus voor dat je eerst je template waarborgt via je GIT om te checken of die compatable is met de nieuwste updates. Het is belangrijk om je ontwikkelomgeving zo veel mogelijk gelijk te houden met je productieomgeving. Op deze manier kun je goedwerkende sites ontwikkelen en kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. En je voorkomt dat je site door automatische updates op een gegeven moment niet meer goed werkt.
Welke methode past je het best?
Allereerst is een goede afspraak tussen klant en developer van belang. Wie voert op welk moment updates uit? Die afspraken zijn echt afhankelijk van de klant. Als het maar duidelijk is om problemen te voorkomen. Het is ook afhankelijk in welke mate de klant afhankelijk is van de website. Als je een goedlopende webshop hebt en door een automatische update in het weekend werkt je site ineens niet meer, dan ontstaat er een probleem. Dan liever de update handmatig uitvoeren en testen voordat je ‘m uitrolt naar de productieomgeving. Dat kan dus ook een afweging zijn om automatische updates aan of uit te zetten. Heb je meer een informatieve site, dan kun je die automatische updates meestal gerust aanzetten. In ieder geval is het goed om je bewust te zijn van de verschillende kanten van het verhaal.
Meer weten?
We plaatsen sinds kort handboeken online met stappenplan hoe je met WordPress en GIT kunt werken. Bekijk de beschikbare handboeken hier.