Zo stap je probleemloos over naar een andere hosting provider

Zo stap je probleemloos over naar een andere hosting provider

Bardo

Door Bardo

Overstappen naar een andere hosting provider is niet zo ingewikkeld als vaak wordt gedacht. We helpen je snel en eenvoudig te switchen.

Een andere hostingprovider kan nieuwe voordelen bieden, zoals een betere dienstverlening en service. Toch blijven veel ICT-managers lang hangen bij een eenmaal gekozen hosting provider. Hoe kan dat?

1. Angst voor downtime

Veel managers zijn bang dat het overstappen tot gevolg heeft dat hun organisatie langere tijd offline is. Downtime is een onderwerp van discussie, maar het is zeker niet nodig om offline te gaan. Met een goede voorbereiding kun je switchen zonder dat bezoekers aan je sites het merken. Voor een webwinkel is het verstandig om de site tijdelijk in een onderhoudsmodus te plaatsen om te voorkomen dat orders ontstaan in een oud systeem, terwijl je zelf al bent omgeschakeld. Het is slim om dat ’s nachts te doen. Maar voor een informatieve site is het echt geen probleem. Angst is niet nodig, maar tegelijkertijd wordt de vraag altijd gesteld. Het antwoord is dus: die angst is niet nodig.

2. Gaat het goed met mijn e-mail?

Dit is het grote hoofdpijndossier als het gaat om het switchen van hosting provider en wordt vaak als reden aangevoerd om vooral niet te verhuizen. De reden is begrijpelijk. Als je eerder bent overgestapt op een cloudprovider als gmail of Office365, dan verandert er niets. Het is natuurlijk wel zaak om in de DNS dezelfde instellingen over te nemen. Mocht je een overstap naar een cloudprovider overwegen, dan is dit een uitgelezen moment om het te doen. Als je werkt met een mailservice bij je huidige hosting provider en je wilt dat overzetten, dan vraagt het wat voorbereiding. Belangrijk is om het te doen vóór je je website verhuist, of erna. Maar niet gelijktijdig, want e-mail vraagt meer aandacht. Zo moet je de gebruikersaccounts voorbereiden bij de nieuwe provider. Dat is een uitdaging op zich. Als je het vlekkeloos wil doen en dezelfde gebruikersnamen wil hanteren, dan moet je ook de wachtwoorden weten of opnieuw instellen. Het is begrijpelijk dat dat soort gegevens uit veiligheidsoverwegingen vaak niet worden opgeslagen. Linksom of rechtsom is het een proces dat je goed moet plannen. En laat de uitvoering over aan een ervaren partij.

3. Het verhuizen van een domeinnaam alleen is niet voldoende

Een misverstand dat we regelmatig tegenkomen: het is niet zo dat het verhuizen van een domeinnaam ervoor zorgt dat alles netjes wordt overgezet. Het is wel iets meer dan dat. Het verhuizen van een domeinnaam geeft een provider alleen maar het recht om de domeinnaam onder zijn beheer te nemen. Maar voor het verhuizen van een website en/of e-mail is meer nodig, zoals toegang tot de server of controlepaneel.

4. Is de website direct sneller na een verhuizing?

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. Veel mensen die switchen van hosting provider doen dat in de veronderstelling dat hun huidige provider een te trage server heeft. Maar het verhuizen van een site naar een andere hosting provider betekent niet automatisch dat de website beter gaat presteren. Het is goed om vooraf te weten wat je verwacht van een nieuwe hostingprovider. Waar verwacht je verbeteringen? Bijvoorbeeld bereikbaarheid of tools om eenvoudiger te updaten. Als je een snellere site wilt, is het zaak om te zoeken naar een partij die de juiste toolsets biedt om de prestaties van je site te verbeteren.

Meer weten?

Overweeg je een overstap en wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op! We vertellen er met plezier meer over.

Wil je meer weten?
Bel ons gerust
010-5065520

But wait!

There's more!

Waarom wij van WordPress hosting ons werk hebben gemaakt
Waarom wij van WordPress hosting ons werk hebben gemaakt

Eerlijk is eerlijk: aanvankelijk waren we helemaal niet zo’n fan van WordPress. Maar juist dat […]

WordPress updaten met GIT: zo doe je dat
WordPress updaten met GIT: zo doe je dat

In een van onze eerdere blogs bespraken we al de verschillende voor- en nadelen van […]

Het deployen van een WordPress-site met GIT
Het deployen van een WordPress-site met GIT

Om bij het begin te beginnen: GIT is versiebeheersoftware: veranderingen in bestanden kun je op […]